Henkilökohtaisten avustajien työnantajaliitolla eli Heta-liitolla ja JHL:llä on meneillään työtaistelutoimet. Nykyinen työehtosopimus mahdollistaa avustajien pitkät työvuorot, mutta JHL on esittänyt, että ne kiellettäisiin. Seuraavassa kerron omasta kokemuksestani.

 

Avustajani ovat tehneet pitkiä työvuoroja 3,5 vuotta. Viime vuonna 5-6 päivänä viikossa oli pitkiä työvuoroja. Nyt joulukuusta 2022 lähtien kaikilla kolmella avustajallani on pelkkiä kokopäivän vuoroja. Viime vuonna myös puolisoni siirtyi kokoaikaiseksi työnantajaksi ja hänenkin avustajillaan on kokopäivän vuoroja.

 

Pitkien työvuorojen myötä minun ja puolisoni elämä on rauhoittunut. Meillä molemmilla on aina päivisin omat avustajat, joten lisäksemme on kaksi muuta henkilöä. Jos olisi vain 7-8 h työvuoro, meillä olisi päivässä neljä avustajaa. Nyt koronankin myötä on korostunut pienen avustajapiirin tärkeys: mitä vähemmän ihmisiä, sen paremmin pysymme terveenä.

 

Kun päivässä on vain yksi avustaja, ei tarvitse selittää kahdelle (omalle) avustajalle, mikä minua tänään vaivaa. Aamulla voin kertoa vaivastani tai olevani huonolla tuulella, mutta sen jälkeen voin olla rauhassa. Kun minulla oli vielä avustajanvaihto, se oli iltapäiväväsymyksen aikaan. Tällöin oli vaikeaa kohdata energia pursuva ihminen, joka kysyi päivän kulusta. Usein jouduin keräilemään itseäni aika pitkään ennen kuin olin valmis kommunikoimaan ilta-avustajan kanssa.

 

Pitkien työvuorojen myötä voimme suunnitella päivän kulun ilman että tarvitsee miettiä avustajan vaihtoja. Hyvin usein kauppaan mennessämme meillä menee puolisoni kanssa iltapäivään eli siihen asti, kun olisi avustajanvaihto. On monia muitakin työnantajia, joilla kestää kaikki päivän toiminnot. Emme ole valitettavasti vielä reissanneet, mutta kun tuo hetki tulee, kokopäivän avustajan kanssa on helpompi toteuttaa niitäkin.

 

Pitkien työvuorojen myötä jokaisella avustajalla on 2-3 työpäivää viikossa. Tämä on hyvä senkin takia, että kun avustaja sairastuu ja on pahimmillaan kipeä viikon, on vain järjestettävänä vain ne muutama päivä viiden päivän sijasta. Toki aina on pieni jännitys, kun koko päivä aukeaa, mistä saa sijaisen. Ainakin tällä hetkellä on hyvä sijaisrinki, josta on löytynyt sijainen. Meillä on sijaisten kanssa whatsapp-ryhmä, jonne ilmoitamme tarpeen. Yleensä ilmoitan viestiin, että voi olla koko päivän klo xx-xx tai aamun/illan. Hyvin usein sijaisemme ovat valmiita olemaan koko päivän. Myös lomasijaisuudet on helpompi järjestää.

 

Toivon kovasti, että mahdollisuus pitkiin työvuoroihin säilyy ennallaan. Myös kaikki avustajamme haluavat jatkaa nykyistä käytäntöä, koska saavat sitten enemmän vapaapäiviä. Joillain on myös pitempiä työmatkoja, joten niiden määräkin viikossa on pienempi.