Apuvälinemessut pidettiin 9.-11.11.2023 Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa. Edellisistä messuista oli ehtinyt kulua neljä vuotta, koska korona esti ne vuonna 2021 ja vuonna 2022 ne peruttiin jääkiekon MM-kisojen takia. Muistan messut jo lapsuudesta asti, kun kävin siellä vanhempien kanssa. En ollut lapsena nähnyt vielä niin paljon apuvälineitä, joten oli hämmästyttävää nähdä esimerkiksi erilaisia pyörätuoleja tai kävelytelineitä. Toisaalta apuvälineiden lisäksi oli myös ihmeellistä nähdä erilaisia, eri tavoin liikkuvia ihmisiä. Sain ensimmäisen pyörätuolin vasta päiväkodissa ollessani, joten muistan ihmetelleeni, kun näin pikkulapsia pyörätuolissa. Vaikka en lapsena vielä ymmärtänyt vertaistuen merkitystä, olivat jo tuolloin messut hyvin voimaannuttavat. Nyt aikuisiälläkin apuvälinemessut ovat edelleen tärkeä tapahtuma, jossa on aina mukava bongata uusia apuvälineitä ja tavata tuttuja.

 

Apuvälinemessuilla on monille ryhmille valtava merkitys, mistä kertoo se, että messujen ensimmäinen päivä on pyhitetty ainoastaan ammattilaisille ja kaksi muuta yleisökävijöille. Messut kokoavat yleensä yhteen apuvälinealan, kuntoutuksen, terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset, jotka pääsevät tutustumaan eri apuvälineisiin helpottamaan heidän työtään. Terapeutit, kuten fysioterapeutit, näkevät eri apuvälineitä, minkä myötä he osaavat ehdottaa eri apuvälineitä asiakkailleen. 

 

Apuvälineiden käyttäjille messut myös tarjoavat mahdollisuuden tutustua apuvälineisiin. Messuilla on usein monta yritystä, jotka esittelevät esimerkiksi eri pyörätuoleja. Kävijät voivat halutessaan kokeilla apuvälinettä. Jos mieluinen apuväline löytyy, apuvälineen käyttäjä voi myöhemmin ruveta pyytämään sellaista. Muutaman messun aikaan minulla oli tarvetta uudelle manuaalipyörätuolille ja sähköpyörätuolille. Vuonna 2019 aloin haluta sähköpyörätuolia, jolla pääsee seisomaan. Olin puhunut asiasta aiemmin fysioterapeutilleni, joka ehdottikin, että menisimme yhdessä messuille kokeilemaan sähköpyörätuoleja. Niin teimmekin. Kokeilin ainakin yhtä sähköpyörätuolia ja totesin sen olevan hyvä. Fysioterapeutin paikallaolosta oli hyötyä siinä mielessä, että hän osasi myöhemmin kirjoittaa suosituksen paremmin. Seuraavana keväänä aloin pyytää sellaista sähköpyörätuolia ja sainkin sen.

 

Apuvälinemessuille mennessä ei tarvitse aina olla juuri sillä hetkellä apuvälinetarpeita: messuille on kiva mennä katsomaan vaikkapa uusia keksintöjä. Muistan joillakin messuilla nähneeni pöydälle laitettavan robottikäden eli "syöttörobotin". Lusikka laitetaan sähköiseen varteen, jota voi ohjata jalalla, vartalon tai pään liikkeillä tai jopa katseella. Syöttörobotti ei pilko ruokaa, vaan avustajan täytyy tehdä se. Söin tuolloin aika paljon vielä itse, joten syöttörobotti kiinnosti hieman. Toisilla messuilla oli taas mielenkiintoista nähdä taas metsässä liikkumiseen tarkoitettua sähköpyörätuolia, jossa oli todella suuret pyörät. On myös aina mielenkiintoista katsella kaikenlaisia apuvälineitä, myös pienapuvälineitä.

 

Apuvälinevalmistajien lisäksi messuilla on myös palveluntuottajia, kuten asumis-, avustaja-, tulkki- ja kuntoutuspalveluja tuottavia yrityksiä. Esimerkiksi tulkkipalveluista kiinnostunut voi kysyä, miten palvelua voi hakea. Niiden lisäksi messuilla on valtakunnallisia vammaisjärjestöjä, kuten Invalidiliitto, Heta-liitto, Lihastautiliitto, Suomen CP-liitto ja Suomen Kuurosokeat. Vammaisjärjestöjen mukana olo on myös tärkeää, koska järjestön edustajilta voi kysyä tietoa. Apuvälinekäyttäjien lisäksi messuilla käy myös vammaisen omaisia. Messut saattavat tarjota oivan tilaisuuden kysyä mieltä askarruttavia asioita.

 

Vuoden 2023 messut

 

Vuoden 2023 messuilla oli monipuolinen ja laaja tarjonta apuvälineitä liikkumiseen, kommunikointiin, kotiin ja työhön. Siellä oli kolme eri teemaosastoa: esteetön matkailu, uudet teknologiat ja seksuaaliterveys. Seksuaaliterveyden teemaosastolla oli Amorin Oy:n, Ilon Kipinän, SelkoSeksin ja Sexpon asiantuntijoita, joiden kanssa sai keskustella vapaasti seksuaalisuudesta sekä tutustua seksin apuvälineisiin.

 

Erona aiempiin messuihin oli, että suosittua Liikuntamaata ei pidetty. Aiemmin Liikuntamaa on ollut messukeskuksen toisessa hallissa, jossa on ollut eri lajikokeiluja. Liikuntavälineitä vuokraavalla Malikkeella oli oma tila, jossa halukkaat saivat kokeilla muun muassa rinnakkain poljettavaa tandempyörää tai maastokärryä. Messuhallin keskellä oli taas tuttu apuvälinerata, joka opasti avustamista ja liikkumista eri apuvälineillä.

 

Messuilla oli kaksi ohjelmalavaa, joista toinen oli Paralympian komitean järjestämä Liikuntalava. Siellä esiteltiin erilaisia liikuntalajeja muun muassa kaikille soveltuvaa purjehdusta, kuulonäkövammaisten keilausta, subbersocceria, parabocciaa ja pöytätennistä. Esittelyn jälkeen katsojat saivat mennä kokeilemaan lajia. Pöytätennis soveltuu hyvin pyörätuolinkäyttäjille. Ohjelmalavalla taas kuultiin tietoa muun muassa hotellien esteettömyysratkaisuista, eläinavusteisesta kuntoutuksesta ja kuntoutuksen tulevaisuudesta. Keynote-puheenvuoroja pitivät Heidi Foxell ja Leo-Pekka Tähti.

 

Olin apuvälinemessuilla perjantaina ja satuin tulemaan ohjelmalavan luo juuri ennen paraurheilija Leo-Pekka Tähden puheenvuoroa, jossa hän kertoi omasta elämästään ja urheilu-urastaan. Puheenvuoro oli niin mielenkiintoinen että kuuntelin sen kokonaan. Tähti sai ensikosketuksen urheiluun 8-vuotiaana, kun hän aloitti pyörätuolikoripallon. 14-vuotiaana hän aloitti ratakelauksen, jonka parissa hän on viettänyt urheilu-uransa. Hän on saavuttanut urallaan monia arvokisamitaleja. Ensi vuonna urheilu-ura päättyy paralympialaisiin. Tähden tarina on erittäin inspiroiva.


Vaikka minulla ei ollut apuvälinetarpeita, messuilla hurahti nopeasti kolme ja puoli tuntia. Toivottavasti päästään seuraavan kerran messuille kahden vuoden päästä.